onsdag 19 september 2012

självständighet samt samhörighet


Vi har ganska nyligen läst boken ”Att tro på mister Pip” Av Lloyd Jones, eller rättare sagt så blev boken utläst för snart två veckor sedan, det är bara jag som inte satt fart att skriva om den.
(Inkluderar mina internet problem i förseningen)

I denna bok kan man finna massvis av intressanta teman; tro, hopp, intelligens, men jag fastnade för två andra teman, samhörighet och självständighet. Dessa två teman flätas samman under bokens gång, och blir beroende av varandra, för boken och författarens intentioner.

självständighet, i just detta fall inriktar vi oss på Matildas självständighet och hur hon utvecklar den. Under boken gång bryter hon sig mer och mer lös från sin moder, hon börjar ta egna initiativ och ser allvarligt på konsekvenser till problem som kan uppstå om hon går tillväga på olika sätt. Hon tar även mer och mer avstånd från sitt hem, den tropiska lilla byn Bougainville i Stilla havet, hon letar sig ut i världen, bort från allt hon vetat någonting om och allt hon förstått. Och någon annan stans kommer hon tillsist hamna. Men inte utan en annan viktigt faktor

samhörighet, utan gemenskap och närheten av människorna runt Matilda, skulle hon inte hamnat i situationen där hon kunnat ta egna viktiga beslut för sin personliga vinning. För det första så har vi Mr. Watts påverkan i historien, hans kunskap om världen utanför och hans val att förmedla det till barnen på ön är väldigt viktig i Matildas utveckling. Han ser även behovet att distrahera barnen från den atmosfär av brutalitet och rädsla som finns utanför byn. Genom boken ”Lysande Utsikter” som Mr. Watts läster för dem, kan Matilda dra sig bort från ön och leva som att hon befann sig någon annan stans. Hon får lära sig om kulturer, människor och om omvärlden, vilket hon kommer att behöva då hon sedan ska ut i den, efter att allt hon haft nära sig gått förlorat.

'Ett budskap som Jones förmedlar med boken'
För att klara sig i livet och komma fram till ett stadium där man kan stå på egna ben, behöver man som liten någon som kan stötta en och leda en genom svåra tider, eller snarare genom barndomen. Vi behöver någon som skyddar oss från ont och leder oss framåt med kunskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar